دادخواست چیست؟ نحوه نوشتن

دادخواست چیست؟ قبل از شروع به هر گونه اقامه دعاوی علیه هر شخص یا نهاد، چه با موضوع حقوقی باشد یا کیفری، تنظیم دادخواست یا همان برگه نخستین دادگاه می‌باشد. در  این چکیده می‌خواهیم به شما کمک کنیم تا با کلمه دادخواست و توضیح متن آن و چگونگی نوشتن و تنظیم آن کمک کنیم.

دادخواست چیست؟ نحوه نوشتن

به موجب ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی ، هیچ دادگاهی نمی‌تواند به دعوایی رسیدگی کند؛ مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع ، وکیل، قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشد و طبق ماده 48 قانون آیین دادرسی مدنی، شروع رسیدگی در دادگاه مستلزم تقدیم دادخواست است .

در تنظیم هر نوع دادخواست اگر شما به اصول و قواعد نحوه نگارش دادخواست آشنا نباشید به درخواست شما ترتیب اثر داده نخواهد شد. بنابرین لازم است از یک وکیل خوب برای تنظیم دادخواست روی برگه‌های مخصوص مطابق نوع دادخواست خود حقوقی یا کیفری اقدام کنید.

گروه وکلای موسسه حقوقی ضامن راد در تمامی امور مربوط به تنظیم اوراق قضایی از صفحه ” درخواست تنظیم اوراق موسسه حقوقی ضامن راد ” به شما کمک می‌کند بصورت آنلاین و بدون حضور در دفتر دادخواست اصولی و قانونی را تنظیم و تسلیم دادگاه کنید.

انواع دادخواست حقوقی و کیفری برای اقامه دعوی

با توجه به موضوع شکایت و خواسته برای تمامی امور قانونی و حقوقی در مراحل مختلف دادگاه برگه‌هایی در نظر گرفته است که باید برای تکمیل مراحل دادرسی تا بسته شدن پرونده در نظر داشته باشید. فرم‌های دادخواست به چند دسته زیر تقسیم می‌شود :

  • دادخواست بدوی
  • دادخواست دیوان عدالت اداری
  • دادخواست واخواهی
  • دادخواست تجدید نظر
  • دادخواست طاری
  • دادخواست اضافی
  • دادخواست متقابل
  • دادخواست جلب ثالث
  • دادخواست ورود ثالث

فرم‌ها اشکال و موضوعات مختلفی دارد. اما تمام آنها در چند مورد یکسان و به یک صورت در دادگاه مطرح می‌شود که در ادامه نمونه ای از فرم درخواست برگه نخستین به دادگاه را نمونه گذاشتیم. شکل 1

 

نمونه فرم دادخواست دادگاه نخستین

شکل 1 – دادخواست چیست؟

خوانده یا خواهان کیست؟

در تمامی برگه‌های دادخواست شما اطلاعات ستون اول و دوم آن یعنی مشخصات کامل خوانده و خواهان را درج کنید. اما قبل از بررسی باید با کلمه خواهان و خوانده آشنا شوید :

به شخصی که علیه او اقامه دعاوی شود به آن “خوانده” می‌گویند.

به شخصی که دادخواست تنظیم می‌کند به آن “خواهان” می‌گویند.

درج اطلاعات هویتی و مشخصات سکونت

نام و نام خانوادگی و اطلاعات هویتی و آدرس محل سکونت خود را بصورت کامل در برگه بخش خواهان باید بنویسید. اطلاعات مربوط به طرف دعوی یا همان خوانده را در بخش مربوطه باید تکمیل کنید.

نکته :

گاها ممکن است شما هیچ اطلاعاتی از محل سکونت خوانده نداشته باشید. برای اینکار شما ابتدا باید طبق قانون آیین دادرسی مدنی یکبار مشخصات فرد در یکی از روزنامه‌های کثیر انتشار آگهی بدید و بعد از آگهی و چاپ روزنامه یک نسخه از آن را ضمیمه مدارک کنید.

 

 

تعیین خواسته و بهای آن

دادخواست چیست؟ نحوه نوشتن

ضمایم و مستندات

این بخش باید مطابق ضمایم یا مدارکی که دال بر محکومیت فرد برای اثبات خواسته است تکمیل شود. شماره هر مدرک و تاریخ یا موضوع را در این بخش مطابق ضمایم بنویسید. به عنوان مثال اگر یکی از ضمایم برگه پزشک قانونی است شماره برگه و عنوان آن را بنویسید.

نکته :

هر مدرک و ضمیمه ای که قصد دارید روی خواسته خود اضافه کنید تا به دادگاه ارایه دهید باید اصل آنها را نیز به همراه داشته باشید. تمام ضمایم باید یک کپی و برابر اصل شود. سپس داخل یک پوشه و گیره سنجاق شده و با برگه دادخواست تسلیم دادگاه شود.

 

عنوان و موضوع دادخواست

یک عنوان مناسب برای دادخواست باید بنویسید. این عنوان اولین محلی است که در دادگاه خوانده خواهد شد پس باید دقت لازم را داشته باشید که از دادگاه چه چیزی می‌خواهید.

در بخش توضیحات و شرح شکایت بصورت کامل بنویسید موضوع و داستان از چه قرار است. تنظیم این بخش به درستی و اگر توسط وکیل انجام شود می‌تواند در رسیدن به نتیجه و هدف شما کمک بالایی کند.

 

سخن پایانی مقاله دادخواست چیست؟ :

تنظیم هر نوع دادخواست برای اقامه دعوی نیاز به شناخت و آشنایی با قوانین حقوقی و قضایی دارد. لازم است تنظیم دادخواست توسط یک وکیل مجرب و آشنا انجام شود. گروه مشاورین ضامن راد آماده تنظیم هر نوع اوراق قضایی در هر زمینه و نیز مشاوره در خصوص چگونگی تهیه دادخواست با هزینه مناسب می‌باشد.

 

به دلیل اینکه متن و عنوان درخواستی باید مطابق طرح دعوی و مطابق قوانین و ماده واحده های قانونی باشد لازم است توسط وکیل تنظیم شود. اینکار باعث می شود در دادگاه پرونده شما به دلایل واهی رد و زمان و هزینه شما هدر نشود.

جهت تنظیم هر نوع دادخواست می توانید از مشاوره رایگان موسسه ضامن راد استفاده کنید.

هزینه تنظیم دادخواست بسته به نوع پرونده و موضوع متغیر خواهد بود. کمترین مبلغ تنظیم دادخواست 100 هزار تومان و بیشترین آن با مطالعه پرونده و مشاوره مشخص می شود.

بعد از مشاوره و مطالعه پرونده دادخواست تنظیم می شود. دادخواست شما به دو صورت فایل پی دی اف بصورت آنلاین و اگر نیاز به ممهور مهر توسط موسسه ضامن راد بود به صورت پستی به آدرس شما ارسال می شود.

اگر به محل و دفتر موسسه نزدیک هستید می توانید با مراجعه به دفتر درخواست تنظیم دهید.

به دلیل اینکه برای تنظیم آن حداقل دو برابر نسبت به تنظیم یک دادخواست عادی زمان می برد مبلغ 40 درصد بیشتر از هزینه معمولی هزینه خواهد داشت.

از 300 هزار تومان تا 500 هزار تومان بسته به نوع درخواست و جریان رسیدگی تنظیم و نگارش می‌شود.